Köpa och sälja bostad

Klicka på knappen nedan för att boka besiktning

För dig som ska sälja din bostad

Vid försäljning av fast egendom är det viktigt att vara medveten om att du som säljare är ansvarig för dolda fel på den sålda fastigheten i tio år från att den nya ägaren flyttat in.

För att ett fel ska räknas som ett dolt fel eller ett fel i bostadsrätt ska det uppfylla följande fyra kriterier:

1. Felet måste ha funnits vid köptillfället
Felet måste ha funnits i bostaden redan vid köptillfället, alltså den dagen då säljaren och köparen skrev under köpekontraktet.

2. Felet ska inte ha varit upptäckbart
Både när det gäller fastigheter och bostadsrätter har köparen normalt en långtgående undersökningsplikt. Säljaren kan inte hållas ansvarig för fel eller brister som var möjliga för köparen att upptäcka innan köpet.

3. Felet ska inte ha varit förväntat
När man säger att felet inte ska ha varit förväntat menar man att säljaren inte kan hållas ansvarig för fel och brister som köparen borde ha räknat med eller förväntat sig med hänsyn till bland annat bostadens ålder, skick och pris. Om köpet rör en äldre bostad måste man som köpare alltså ta i beräkning att vissa delar och funktioner kan vara uttjänta och i behov av utbyte eller åtminstone renovering.

4.Felet ska påverka marknadsvärdet
För att köparen ska kunna ha rätt till ersättning från säljaren krävs att felet är så pass allvarligt att det kan antas ha påverkat bostadens marknadsvärde om det hade varit känt innan köpet.